Süleyman Özaydın


Muhtarlık Altın Borsası Gibi

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimler öncesi en yoğun adaylık muhtar adaylıklarında yaşanıyor.


Çok sayıda muhtar adayı farklı, cazip slogan ve vaatleri ile seçmenlerinin tercihlerini kendilerine yönlendirmek istiyor.
Bugün en küçük kırsal mahallemiz de bile 3-4 tane muhtar adayı çıkıyor, neredeyse her hane reisi muhtar adaylığına soyunuyor. Bugün sosyal medya da bile muhtarlar için promosyon seçenekleri sunuluyor.
Bugün toplumumuza sunulan en güzel hizmetlerden biri e-devlet olmuştur, vatandaşlar birçok bürokratik konuda bugün git-yarın gel işkencesinden kurtulurken, kendileri için gerekli olan ikametgâh belgesinden, sabıka kaydına, fatura bilgilerinden, sağlıkla ilgili bilgilerine kadar tüm ihtiyacı olan bilgilere rahatlıkla ulaşabiliyor.
Ancak e-devletin hükümsüz kıldığı fakat hala ısrarla korumaya aldığımız kurumlardan birisi de muhtarlık!
Ülkemiz genelinde bugün 32238 mahalle, 18 278 köy olmak üzere toplam da 50.516 muhtar bulunuyor. Tüm muhtarların maaşları asgari ücret üzerinden ödeniyor, buna göre muhtarların bütçeye yükü 10 milyar, 306 milyon 476 bin Türk Lirası.
Peki maliyetten çok fayda açısından bakarsak bir mahalle muhtarının işi size gelen bir celbi sizin adınıza almak, tabi mahallesi için ilgili birimlerin kapısını aşındıranlar da var, onlar da bir elin parmakları kadar, seçim zamanı seçim pusulalarını teslim alıp seçmenlere ulaştırmak, başka da görünen bir şey yok. Köy muhtarları ise bir anlaşmazlık olursa çözümlemek var olan sorunlarını ilgili birimlere aktarmak! Pekiyi neden bu kadar aday bolluğu var, tamamen duygusal, yatarak maaş alıyorlar, çok azı aldığı paranın hakkını vererek mahallesine, köyüne hizmet getirmek için gayret gösteriyor. Aslında muhtarlık müessesine yeni işlevler kazandırmak, örneğin mahalle veya köy Sivil Toplum Kuruluşu, sorun çözme merkezi, bilgi evi, yerel demokrasi uygulamalarında katılımcılık sayılabilir. Yoksa muhtarlık tamamen gelir kapısı ve zengin olma ihtirasıdır, maaş bağlanmadan önce mahalle ve köyler de muhtarlık için aday bulmak mümkün değildi, vatandaş gidip muhtar olması için ricada bulunuyordu.
Bu nedenle merkez de Merhum Çarşı Mahallesi Muhtarı Merhum Osman Nuri Sezek amca, Yeni Mahalle Muhtarı Merhum Aziz Aslan amca ve Maltepe Mahallesi Muhtarı Cemal Çetinalp abiler bila ücret yıllar yılı muhtarlık yaptılar çünkü karşılarına rakip çıkmıyordu, para olmayınca bu kuruma da talep olmuyordu. Neyse biz yine de tüm muhtar adaylarımıza seçimler de her şeyin gönüllerince geçmesini diliyoruz.      Sevgiyle kalın.