Ahmet Altacı


Gelin Tanış Olalım

Gelin Tanış Olalım


Değerli dostlar ''Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık” (Tin, 95/4) en güzel şekilde yaratılan insan mutluluğu aramaktadır. Rabbimiz “Sana ölüm gelinceye kadar ibadet et” (Hicr,15/99) ifadesiyle bize bu mutluluğun yolunu göstermektedir.
Değerli dostlar dünya ve ahiret mutluluğunu hepimiz arzu etmekteyiz. Ahirette kaybedenlerden olmayı hiçbirimiz arzulamayız. Ne dünyamızı yıkmak, nede ahiretimizi heba etmek istemeyiz. O zaman inandığımız değerlerimize sahip çıkıp, hepsini hayatımıza aktarmalıyız. Allah’ın emrettiği şeyleri yerine getirmeli, yasakladığı şeylerden de öylece kaçınmalıyız.
Değerli dostlar insan olarak bizler bir arada yaşamak mecburiyetindeyiz. Üzüntülerimizi paylaşmakla azaltır, sevinçlerimizi ise paylaşmakla çoğaltırız. Yunus Emre bu hususu ne güzel dile getirir:
Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevildim
Dünya kimseye kalmaz
Değerli dostlar aynı şekilde insanlara karşı yanlış bir davranışta bulunmamaya özen gösterilelim. Kavgadan gürültüden, şamatadan uzak bir zaman dilimi geçirelim. Kalp kırmayalım, gönül yıkmayalım. Sevgi yüklü bireyler olarak güzel bir toplumu oluşturalım. Unutmayalım ki;
Bir kez gönül yıktın ise
Şu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi
Elin gözün yumaz değil.
Ve değerli dostlar 
Hacı Bektaş-ı Veli ‘nin “Eline, Beline, Diline Sahip Ol” sözü Türk Tasavvuf geleneğinde, kişinin kötülülerden sakınması ve iyi bir ahlâka sahip olabilmesi için en fazla dikkat etmesi gereken hususları formüle eden ata sözü haline gelmiş bir cümledir. Cümlede yer alan, ‘Eline sahip olma’ ifadesi, Müslümana, başkasının hakkına el uzatmama, haram kazançtan sakınma ve daima helal kazanç sahibi olma ve eliyle başkalarına zarar vermeme sorumluluğunu; ‘beline sahip olma’ ifadesi, başkasının ırz ve namusuna göz dikmeme, şehvetini asla helalinin dışında bir alanda kullanmama ve iffet sahibi olma sorumluluğunu; ‘diline sahip olma’ ifadesi ise, gıybet, kovuculuk, yalan, dedikodu, alay gibi dil ile işlenebilecek kötülüklerden sakınma sorumluluğunu anlatmaktadır.
Değerli dostlar mutlu olmak her birimizin hakkıdır. Yüce yaratıcımızın bizi niçin yarattığını akledip, boş yere yaratılmadığımızın bilincine varır ve ahlaki ilkeleri uyarsak mutlu oluruz. Mutlu olun , mutlu yaşayın, mutlulukla kalın.