Ahmet Altacı


Dua, Kalbin Allah ile Konuşmasıdır

Dua, Kalbin Allah ile Konuşmasıdır


Öncelikle sizleri Allah’ın selamı ile selamlarım Allah’ın selamı, rahmet, affı, mağfireti, bağışlaması üzerimize olsun.
Değerli dostlar! Zor günlerden geçiyoruz. Rabbim aramızdan ayrılanlara rahmet etsin. Hastalarımıza şifalar versin.  Sevincimizi arttırsın. Üzüntülerimizi gidersin. Bizi korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nail eylesin
 İnsanın ruhsal yapısında bağlanma, güvenme, dayanma, korunma, sığınma, kabul edilme, emniyette olma eğilimlerinin bulunduğu bir gerçektir. Böyle olunca çaresizlik içindeki insanın Allah'a dualarıyla sığınması ve O'ndan isteklerde bulunması zorunlu bir hâl almaktadır
Dua; çağırmak, davet etmek, yardım istemek, dua etmek, seslenmek, birini bir şeye sevk etmek anlamlarına gelmektedir. Dua, kalbin Allah ile konuşmasıdır. Kulun bütün benliğiyle Yüce Yaratana yönelerek halini arz etmesi, sevgi ve tazim duyguları içinde O’ndan istekte ve dilekte bulunmasıdır. İnsanın, kendi kendine yetmediğinin, her hususta Allah’a muhtaç olduğunun itirafıdır. Zira dua eden kişi, istediğini elde etmede aciz olduğunun, Rabbinin duasını işittiğinin, ihtiyacını bildiğinin ve onu gidermeğe gücünün yettiğinin bilincine vardığında duaya yönelir. Bu durumda kul, kendisinin aciz ve noksan, Rabbinin de güçlü ve tam olduğunu anlar.
İslâm’a göre duanın ibadet olarak apayrı bir yeri vardır. İslâm’a göre dua, bir psikolojik rahatlama aracı değildir. Hele hele bazılarının zannettiği gibi işleri, görünmeyen bir İlâh’a havale etmek hiç değildir. Dua, bir korkunun, bir endişenin, bir ürpertinin sonucunda bir sığınma, o ürpertiden kurtuluş arzusu da sayılamaz. Eski dinlerde olduğu gibi kızgınlığından ve kötülüğünden kurtulmak üzere ilâhlara el açmak da değildir.
Dua bir iman, bir aksiyon, bir çaba ve uyanıştır. Allah’ı ve O’na ait hâkimiyeti, ilâhlığı tanıma, itiraf etmedir. Hayatın gayesini idrak etme, yaşayışı programa koyma, ilerisi için hazırlık yapma, din için çalışmaya azmetme, toparlanma ve eksikliklerini gidermedir.
Dua, Allah’tan sürekli bir istemedir. Bu isteme mü’min için inanç, Müslüman olmanın bir işareti, bir hayat hedefidir. O, Allah’ın bitmez-tükenmez hazinelerini, iyi bir mü’min olma uğruna ister, onların yeryüzüne inmesini niyaz eder.
Duanın ana hedefi insanın Allah’a halini arz etmesi ve O’na niyazda bulunması olduğuna göre dua kul ile Allah arasında bir diyalog anlamı taşır. Bunun gerçekleşmesi için önce Allah insanı kendi varlığından haberdar etmiş, insan da varlığını benimsediği bu yüce kudret karşısında duyduğu saygı ve ümit hisleri sebebiyle kendisinden daha üstün olanla irtibat ihtiyacını duymuştur. Dua böyle bir irtibat neticesinde insanın bir taraftan kendi ihtiyaç ve eksiklerinin telâfisini, diğer taraftan daha mükemmele ulaşmasını hedefleyen bir diyalog vasıtasıdır. Bir başka söyleyişle dua sınırlı, sonlu ve âciz olan varlığın sınırsız ve sonsuz kudret sahibi ile kurduğu bir köprüdür. Bu sebeple insan, tarihin hiçbir döneminde duadan uzak kalmamıştır.
Dua, kulluk makamlarının en önemlisi olup, bazı formüllerin makine gibi tekrar edilmesi değil, şuurla yapılacak bir ibadet türüdür. Bu meyanda Hz. Peygamber, “Dua ibadettir” ‚ “Dua ibadetin özüdür” buyurmuştur. İbadetler aslında duanın çeşitli şekillere bürünmüş halleridir. Namaz ibadeti, duanın harekete dönüşmüş şeklidir. Diğer ibadetler de kendi türünden birer duadır. 
Fiil ve hal ile yapılan dua, kişinin ulaşmasını arzu ettiği şeyin oluşmasını gerekli kılan sebeplere başvurmasıdır. İnsanın sözlü olarak Allah’tan istediği şeyin zeminini hazırlaması ve Allah’ın koyduğu kanunlara (dine ve sünnetullaha) uyması demektir. Sözgelimi,  çocuk sahibi olmak isteyen bir kimsenin evlenmesi; sağlık ve afiyet isteyen bir kimsenin yemesine içmesine, sıcağa, soğuğa ve sağlık kurallarına dikkat etmesi; zengin olmak isteyen kimsenin çok çalışması, bir sınavda başarılı olmak isteyen kimsenin, sınava iyi hazırlanması, tarlasından, bağından ve bahçesinden bol ürün almak isteyen kimsenin, bağına, bahçesine ve tarlasına iyi bakması, gerektiğinde sulaması ve gübrelemesi gerekir. 
Evlenmeden çocuk sahibi olmayı, sağlık kurallarına uymadan sağlıklı kalmayı, çalışmadan zengin olmayı, iyi hazırlanmadan bir sınavda başarılı olmayı, gerekli emeği harcamadan bol ürün almayı istemek Sünnetüllah’a aykırıdır. Yüce Allah, Kur’an’da umarak ve korkarak dua edilmesini istedikten sonra rahmetinin, işlerini en güzel biçimde yapanlara yakın olduğunu bildir.
Lisan ve kalp ile yapılan dua, kişinin, elinin erişemediği taleplerini Allah’tan istemesi demektir. Dua denilince, genelde akla gelen bu tür duadır.
Özlü bir dua, sadece dil ve dudaklarla yapılmaktan ibaret olmayıp kalp ve ruhun da duaya iştirak etmesi gerekir. El kaldırıp Allah’a dua ederken, vicdanlarda bir titreme meydana gelmeli, gönül bir vecd ve istiğrakla kaplanmalı, ruh harekete gelmelidir. Yalvarırken, insanı korku ve haşyet havası bürümeli, tazarru ve tezelzül kendisini htirmelidir. 
Ey Yüce Rabbimiz. Sana sığındık. Kapına geldik. Ellerimizi semaya, dillerimizi duaya, gönüllerimizi şefkat ve merhametine açtık.
Peygamberlerin, mazlumların ve muhtaçların dualarına icabet ettiğin gibi şu anda yaptığımız dualarımızı kabul eyle Allah’ım!
Bizleri umduklarımıza nâil, korktuklarımızdan emin eyle Allah’ım!
Bütün dünyayı kuşatan salgın hastalık karşısında bizlere inâyetini lutfeyle Allah’ım.
Gazabından rızana, azabından affına sığınıyoruz. Bizleri muhafaza eyle Allah’ım!
Şu anda huzurunda ellerini açarak âmin diyen kardeşlerimizi, iki cihanda aziz eyle Allah’ım!
Her daim mağdurların, mazlumların, gariplerin yanında yer almış; çaresizlere kucak açmış necip milletimizden rahmetini esirgeme Allah’ım!
İlâhi Ya Rabbi! Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, borçlularımıza kolaylıklar nasib eyle Allah’ım!
Ya Rabbi! Devletimizi, milletimizi, İslam beldelerini ve bütün insanlığı her türlü afetlerden, musibetlerden, kötülüklerden, salgın hastalıklardan muhafaza eyle Allah’ım!
İlâhi Ya Rabbi! Zor günlerden geçiyoruz. Birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi daim eyle Allah’ım!
Ya Rab! Bu zor zamanlarda, büyük bir özveri ile gece gündüz demeden çalışan başta sağlık görevlilerimiz olmak üzere tüm çalışanlarımıza yardım eyle Allah’ım.
Bizlere taşıyamayacağımız ağır yükler yükleme Allah’ım!
Ya Rabbi! Dünya imtihanımızı kolaylaştır, musibetler karşısında bilincimizi ve direncimizi artır, bizlere sabır ve metanet ver Allah’ım!
İlâhi Ya Rabbi! Dünyada ve ahirette, mahşer gününde mahcup ve mahzun olmaktan cümlemizi muhafaza eyle Allah’ım!